Invallersregeling competitie versoepeld vanaf VC 2018

Het regelen van invallers voor competitieteams moet makkelijker worden en dus is het een prima idee om de huidige dispensatieregels te versoepelen. Dat waren de belangrijkste conclusies uit een enquête over de huidige dispensatieregeling onder de Verenigingscompetitieleiders (VCL’s) na de afgelopen KNLTB Voorjaarscompetitie. Op de vraag of de huidige regeling versoepeld kan worden, antwoordde zelfs 85 procent instemmend. En dus is die versoepeling vanaf de Voorjaarscompetitie van 2018 een feit.
Invallers regelen als iemand wegvalt uit een competitieteam, is regelmatig nodig, maar is onder de huidige dispensatieregels niet zomaar gedaan. Een speler mag zonder dispensatie aan te vragen door de VCL, immers maar één keer per week competitie spelen. Meer dan 60 procent van de bevraagde VCL’s gaf aan tijdens de afgelopen Voorjaarscompetitie moeite te hebben gehad met het regelen van invallers.

Nieuwe regeling
Het voorstel van de KNLTB was dan ook om het voor spelers mogelijk te maken zonder dispensatie een onbeperkt aantal keren per week competitie te spelen. Dat idee kreeg grote steun van de VCL’s.

Voor twee situaties blijft de aanvraag van dispensatie op gaan:

  1. Spelers die meer dan 1 keer voor twee verschillende verenigingen competitie willen spelen. Daarvoor gelden bovendien de voorwaarden dat die spelers voor beide teams op minimaal 4 speeldagen actief moeten zijn en niet voor een derde andere ploeg uitkomen.
  2. Spelers die na meer dan 1 keer hoger te hebben gespeeld, weer in een lager geklasseerd team willen uitkomen.

De voorwaarden voor die laatste regel, worden wel versoepeld. Tot op heden werd een bandbreedte van 0,5 gehanteerd om te kunnen spreken van een hoger of lager competitieteam. Die bandbreedte wordt in 2018 verhoogd naar 2,0. De klassenvolgorde kunnen VCL’s terugvinden in de wedstrijdbulletins.

90 procent dispensatieverzoeken vervalt
In de enquête kregen de VCL’s de vraag of de regels versoepeld konden worden en werd vervolgens uitgelegd hoe het voorstel tot versoepeling van KNLTB eruit zag. Maar liefst 89 procent van de VCL’s reageerde positief op dit voorstel en 93 procent schatte in dat ook de captains en spelers het als prettig zouden ervaren.

De KNLTB is blij met het vertrouwen in deze versoepeling. De bond schat namelijk in dat hierdoor zo’n 90 procent van de dispensatieverzoeken tot meer dan één keer per week competitie spelen, komt te vervallen en het nog zelden nodig is partijen of hele competitieduels op te geven vanwege te weinig spelers.